divendres, 6 de maig del 2011

Caramelles

Aquest primer de maig va ser pasqua florida, i vaig anar a la tradicional cantada de caramelles, que és una de les activitats que més associem a la primavera.


A Sant Feliu de Llobregat tenim tres entitats que canten caramelles. El Cor de l’Ateneu, La Unió Coral i l’Esplai Sant Llorenç, que ben aviat celebrarà el seu 50è aniversari com a cantaires de caramelles.


Aquestes entitats divulguen les caramelles amb les seves cantades, que a més els permet unir generacions de cantaires. Amb això les corals van passant pels carrers. De tant en tant s’aturen davant d’alguna casa i al acabar els goigs reben un regal, encara que en el seu origen se’ls regalaven ous.


L’endemà vaig anar a veure una lectura dramatitzada de l’obra de teatre “Preguntes i respostes de la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya” en motiu del 2oè aniversari de la mort de la insigne escriptora i socialista Maria Aurèlia Capmany, autora d’aquesta obra. M’agradaria assenyalar-ne la vigència, pel que fa a la denúncia i defensa dels drets dels treballadors durant els anys 20 del segle passat, situació que avui en dia, gairebé cent anys després continuen vigents, com ara els drets socials, que a vegades es veuen minvats, els salaris retallats, l’explotació laboral...